Kiğı Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kiğı Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği

Bu forum sitesi güzel ilçemizin geleceğine ışık tutacak bir projeksiyon konumunda olup bu bilinçle hareket etmenizi rica ediyoruz.Lütfen forum sitesinde siyasi içerikli konuşmalara yer vermeyelim ve kişilerin onurlarını rencide etmeyelim.Teşekkürler...
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 FESTİVAL NEDİR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
VİRANİ




Mesaj Sayısı : 9
Kayıt tarihi : 25/02/09

FESTİVAL NEDİR Empty
MesajKonu: FESTİVAL NEDİR   FESTİVAL NEDİR Icon_minitime12.03.09 21:54

FESTİVAL NEDİR ?


FESTİVAL TANIMI: Dönemi, yapıldığı çevre, konusu, katılanların sayısı gibi nitelikleri belli bir programla belirtilen ve özel önemi olan sanat, kültür, bilim, ekonomik faaliyet ,ürün ,dönem veya belli bir temaya yönelik olarak düzenlenen, tek seferlik veya belli periyotlarla tekrarlanan gösteri ve etkinlikler dizisine festival denir.

Geleneksel mahalli (yerel) festivallerin dışında, ülkemizde ilk festival, 1931 yılında İstanbul'da toplanan 2. Balkan Konferansı nedeniyle Beylerbeyi Sarayı'nda Balkan Oyunları Festivali adıyla düzenlendi. Ülkemizin en uzun ömürlü sanat festivali ise, 1973'den beri düzenlenen Uluslararası İstanbul Festivali'dir. (Kaynak: Müzik ve Müzisyenler Ansiklopedisi, Vural Sözer, 1986, İstanbul)

FESTİVAL ÇEŞİTLERİ:
" Yerel (ör. Malatya kayısı fest.)
" Bölgesel (ör. Güneydoğu yemekleri fest., veya Balkan müziği fest.)
" Ulusal (ör. Türkiye üniversitelerarası halk oyunları fest.)
" Uluslar arası (Uluslar arası İstanbul film festivali)
" Geleneksel-tekrarlanan (ör. 27. geleneksel Kemalpaşa kiraz fest.)
" Tek olaya mahsus-tek kerelik (ör. Uluslararası Nemrut-Kommagene Festivali/ 'Doğu ve Batı Medeniyetleri Kavşağında Adıyaman Sempozyumu')
" Tek bir alan/konu/sanat dalı ile ilgili festivaller (ör. Rock 'n Coke - rock müziği, Mengen Türk yemekleri fest., çocuk festivalleri, tiyatro festivalleri)
" Çok alanlı (multidisipliner) festivaller (Ayvalık sanat festivali: resim, heykel, sinema, edebiyat, müzik etc.) " Bu kategoriler ve örnekler sonsuza kadar çoğaltılabilir…

EKONOMİNİN ANA ÖGELERİ:

ÜRETİM : Bir mal veya hizmetin ortaya çıkarılmasıdır. Bir mal veya hizmeti üretmek, zincirleme bir etkinliktir. Örneğin, önce çiftçi buğday ekecek, bu etkinlik sırasında, toprağı ve çeşitli tarım aletlerini kullanacak, tohumlu buğday alacak ve ekecek, gübre, su, insan ve hayvan emeği kullanacaktır. Topraktan ürünü aldıktan sonra, buğdayı sapından ayıracak, çuvallara dolduracak, tüccara satacaktır. Tüccar buğdayı bir depoya veya değirmene/un fabrikasına taşıyacak (nakliye hizmeti kullanacak), depolayacak veya işlenmek üzere un fabrikasına satacaktır. Fabrikada buğdaylar taş-topraktan temizlenecek, cinslerine göre ayrılacak, temizlenecek, bozulmasın diye ilaçlanacak ve çeşitli islemlerden geçirildikten sonra, öğütülerek un haline getirilecektir. Unlar paketlenerek marketlere veya ekmek, makarna, kek v.b. yapılmak üzere fırınlara, makarna fabrikaları gibi yerlere satılacaktır. Bütün bu alım-satımlar sırasında, ürün el değiştirir (para ödeyerek) ve değişik yerlere taşınırken, bu faaliyetleri yapanlar, buğday ve undan başka malzemeleri de kullanır/tüketirler. Örneğin, un fabrikasının, makinalarını çalıştırmak için mazot kullanması, fırıncının işçilerin emeğini kullanması, pastanenin, unun yanı sıra şeker kullanması gibi. Özet olarak, bir şeyin üretimi, zincirleme olarak başka şeylerin üretimi ve tüketimini gerekli kılar.

TÜKETİM : Kişi ve kuruluşların, üretilen mal ve hizmetleri kullanması, tüketmesi.

PARA : Mal ve hizmetlerin piyasadaki değerlerini belirten mal ve hizmet alım ve satımlarında kullanılan değişim aracı.

TALEP : Kişi ve kuruluşların, ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli mal ve hizmetleri almak üzere (o şeylerin değeri kadar imkana, yani paraya da sahiplerse) istem (talep) yaratarak, piyasada alıcı olması.

ARZ (SUNUM): Kişi ve kuruluşların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda talep ettikleri mal ve hizmetlerin, bu talebi karşılamak isteyen başka kişi ve kuruluşlar tarafından mal ve hizmetler üretilerek, karşılığında bir bedel kazanmak üzere piyasaya sürülmesi/sunulması.

FESTİVALLERİN EKONOMİYE ETKİLERİ:

" Festivaller, kişilerin eğlenmek, gösteri izlemek, sanat faaliyetlerinden yararlanmak gibi ihtiyaçlarından doğduğuna göre, doğmuş bir talep var demektir.

" Bu talebi karşılamak üzere, çeşitli kişi veya kuruluşların yeni hizmetler (konser vermek gibi) veya mallar (resimler, heykeller gibi sanat eserleri) üretmesi, veya önceden üretilmiş olanları festivalin yapılacağı yere taşıması gerekir.

" Bu ürün ve hizmetlerin alınması (tüketilmesi), örneğin, yapılan yemeklerin yenmesi, sergilenen tiyatro oyunlarının izlenmesi için, talep sahipleri bir bedel öderler. Dolayısıyla, bu mal ve hizmetleri satanlar para kazanırlar. " Ayrıca, bir festivalin düzenlenmesi için yapılan organizasyon faaliyetleri, tanıtımı için yapılan reklamlar, yeni hizmetlerin üretilmesinin gerektiği anlamına gelir.

" Hem gösteri sunacak, hem de bunları izleyecek kişilerin festival yerine gelmesi için ulaşım hizmetleri, konaklamaları için otel odalarının kiralanması, örneğin, resimlerin sergilenmesi için galerilerin, konserler için salonların düzenlenmesi gibi faaliyetler, hepsi yeni hizmetlerin üretilmesi demektir. Üretim ve tüketimin birbirlerini tetikleyen zincirleme bir süreç olduğu gerçeğinden hareketle, bu etkinlikler dizisi sırasında, birçok kişi ve kuruluş, yeni mal ve hizmetler üretir, ek para kazanır. Sonuç olarak, ekonomide canlanma, ekonomik faaliyette ve kişilerin kazancında artış olur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
FESTİVAL NEDİR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» FESTİVAL TURLARI BAŞLADI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Kiğı Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği :: Festival :: Festival Çalışmaları-
Buraya geçin: